maciek
Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 235
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: ZMC
|
Wysłany: Wto 20:26, 11 Kwi 2006 Temat postu: Mleczaj |
|
|
MLECZAJ SMACZNY
(krówka)
Kapelusz
* średnica 5-10 cm (niekiedy większy)
* pomarańczowoczerwony, pomarańczowobrązowy, brązowawy, ceglastożółty, bez koncentrycznych kręgów
* u młodych okazów płaski o brzegu podwiniętym, u starszych wklęsły, brzeg niekiedy powyginany
* skórka sucha, matowa, u młodych delikatnie zamszowa, potem gładka, niekiedy popękana
Blaszki
* szerokość 4-7 mm
* białawe, kremowe, ochrowe, uszkodzone barwią się na rdzawobrązowo
* przyrośnięte lub (u starszych) lekko zbiegające na trzon
* dość gęsto ułożone
Trzon
* wysokość 5-12 cm, grubość 1,5-3,5 cm
* barwy kapelusza lub nieco jaśniejszy
* cylindryczny, pełny
* gładki
* skórka sucha, matowa, niekiedy delikatnie zamszowa
Miąższ
* białawy, kremowy
* mięsisty, twardy, kruchy
* wydziela mlecznobiały sok, który na powietrzu powoli brązowieje, szarzeje
* smak soku: łagodny, początkowo słodki, później niezbyt przyjemny, żywiczny
* zapach soku: słabo śledziowy
Wysyp zarodników
* kremowy
Występowanie
* od lipca do listopada
* w lasach liściastych i iglastych, na nizinach i wyżynach
* szczególnie na glebach wapiennych
* pojedynczo lub w małych grupach, nigdy w dużych ilościach
* pospolity tylko w niektórych okolicach
Uwagi
* jadalny, średniej jakości, nadaje się do smażenia
* nie wszystkim odpowiada jego smak
OSTRZEŻENIE!
Porównanie
* może być pomylony z niejadalnym, a nawet trującym mleczajem płowym
* bywa mylony z niejadalnym mleczajem rudym
* podobne są też: mleczaj matowy (Lactarius ichoratus), mleczaj miły (Lactarius quietus), mleczaj podrydzyk (Lactarius subdulcis)
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez maciek dnia Śro 15:32, 12 Kwi 2006, w całości zmieniany 1 raz |
|